SUKA BLOG JELLYBEAN? TEKAN LIKE :)



Thursday, August 18, 2011

JOM BELAJAR CARA - CARA NAK BUAT HEADER BLOG


Assalamualaikum :)

Lagi - lagi tertangguh. Aku tak nak tangguh kerja lagi :(

Aku dah janji dengan ramai orang yang aku akan tunjuk cara - cara nak buat header blog.

Tapi aku tak buat - buat. Maka dengan sinar cahaya matahari jumaat ni, harap-harap dapat feedback positif dari blogger :)

Aku bukan lah pro mana nak ajar-ajar orang buat header. Tapi sekadar berkongsi dengan korang. Aku harap tutorial aku ni membantu. Setiap gambar aku letak, korang tekan untuk tumbesaran ya .

JOM MULA!
  • Guna ADOBEPHOTOSHOP oke? Tekan FILE --- NEW -- BACKGROUND CONTENT -- TRANSPARENT
  • Ejas PIXEL gambar dia. RIGHT CLICK -- IMAGE SIZE . Korang ejas lah width 600 / height 492 pixel
  • Lepas dia dah kuar page tu. Korang edit lah apa-apa jenis gambar korang nak. Contoh aku ambil gambar ni.
  • Tekan W and padam kan(erase) background putih belakang JELLYBEAN pink tu.
  • Kemudian,, ceh macam adegan memasak kite ni yob. haha .Ok okay sambung! Bila dah transparent belakang objek pink yang cute montel tu, korang pon tekan Ctrl (tekan lama) sambil tekan mouse korang dah bawa objek pink (drag and drop) ke layer yang belakang dia tu.. macam ini
  • Nampak tak arrow merah? Korang drag and drop gambar tu dari layer BLOG HEADER ke layer Untitled. Cuba tekan gambar tu untuk tumbesaran. Harap korang faham setakat ni.
  • Kira dah selesai method atas tu, lepas tu korang tekan pangkah dekat layer BLOG HEADER tu. Buat apa simpan? Menyemak je kan. So kite fokus pada layer UNTITLED je. Bile korang dah pangkah, maka tinggal lah satu layer saja ..
  • Then korang tekan T , letak lah ayat di layer tu. contoh macam aku buat tu, aku tulis JellyBean. Aku tak kenan kaler hitam jadi ayat header aku, so aku tukar..
  • Tukar jadi kalerpul macam ni. So sekarang dah siap headernya!! Bila korang dah puas hati dengan header yang korang buat, then korang tekan la FILE + SAVE AS + ops! jangan save lagii!!
  • Korang tekan dekat format macam aku tunjuk tuuu... korang pilih format PNG(*.PNG) dan save!! So header tadi akan save atas nama Untitled-1.png. Betul?
  • Dah siap tu. Apa tunggu lagi? Upload lah cepat dekat blog korang. Jangan runsing, jangan khuatir. Sistem upload dekat Blog sama saja walaupon format dia PNG. Tak caya try upload dulu. Selamat mencuba! :)

Nanti bila korang berjaya buat. bagitau aku ya! :) Pleae komen below for feedback :)

Kanak-kanak yang hepi buat kerja :)

TEKAN "LIKE" KALAU SUKA ENTRI NI :)

5 PEMBELI JELLYBEANS:

si cantik sally said...

hu...kalo rajin xpe..saye tak reti la..jom singgah n follow blog saye

shema BUNKFACE! said...

thanx bebanyak ye "jelly bean"

cintahatiputri said...

akan cube :)

cintahatiputri said...

akan cuba :)

mselim3 said...

nie pun tgh nak guna nie,,,hehe doakan saya moga berjaya...hehe

mselim3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...